Despre

Cătălin Dragomir este unul dintre tinerii artiști plastici dotați cu un excepțional simț al formelor figurative și abstracte. Absolvent al Academiei de Arte Vizuale ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, cu specializarea Sculptură, artistul abordează monumentalismul, acesta pliindu-se caracterului său nonconformist și expansiv. Se manifestă ca un artist complex abordând o gamă variată stilistic, de la un dinamism clasic în ansamble monumentale integrate țesutului urban sau amenajării spațiilor publice la o sinteză de elemente figurative și conceptuale înțesate de dinamism și spontaneitate în restul lucrărilor.

dsc_0978

Lucrează deopotrivă în metal, lemn, sticlă, în tehnici mixte reducând forma la esențial. Lucrările sale sunt jocuri de masivitate și dozaj rațional al volumelor care în dinamica lor se rup, se intercalează, plutesc dând naștere la armonii neașteptate.  Masivitatea ansamblelor sunt manevrate tehnic prin precizia tăieturilor în suprafețe perfect șlefuite sau deopotrivă forme brute, neprelucrate, accidentate sau incizate voit. Această alternanță materială dă naștere unui ritm alert de lumină și umbră dublate de convexități și concavități formale. Simplificarea brâncușiană a formei în contururi elementare ne introduce într-o lume a ambiguităților spațiale care deschid forma către spațiu. Plinul și golul se interpretează pentru a sugera mișcarea și produce efecte senzoriale. Aceste trăsături generalizate ale formelor cât și folosirea elementelor figurative esențializate sau sintetice corespund cu totul logicii abstracționismului.

Din punct de vedere tematic, artistul ne introduce într-o lume a formelor arhetipale și biomorfice menite să creeze o legătură între creația sa și lumea naturală.

Sculptura lui Cătălin Dragomir stă sub semnul sintaxei metamorfice realizate într-o manieră proprie cu ingeniozitate și profesionalism. 

dsc_1389